Gimnastički klub Marjan - Split Gimnastički Klub "Marjan" (Split, Croatia)
Pridruži nam se na Faceu Pogledaj fotke na Picasi Prati nas preko RSSa Pogledaj naš YouTube kanal
Splitska banka
Građa
Com1
Babić
Condor
Generali osiguranje
Paradox wine and cheese bar
Sigoa
Analiza instalacije
Orgula

Gimnastički Klub “MARJAN” osnovan je 28.10.1998. god. u Splitu.
Grupa entuzijasta okupljenih oko lidera gimnastičke ideje trenerice gospođe Magde Milošević Ilić odlučila je osnovati klub kojem će začetak biti ideja izlaska hrvatske gimnastike na europsku i svjetsku scenu.


Osnivačkoj skupštini prisustvovali su - pored inicijatora M.Milošević Ilić - Deni Borozan, Ivo Borozan, Slobodan Dragičević, Anita Tintor, Anđa Erceg, Ivo Ferić, Sunčica Delaš, Joško Dujmov i Marijana Ivandić . Predsjednicom kluba postaje Deni Borozan, a prva tajnica kluba je Anđa Erceg.
S radom smo započeli u maloj dvorani ŠC Bazeni Poljud u kojoj smo vježbali na spravama starim devetnaest godina , od Mediteranskih igara 1979.godine. Bio je to potpuno neadekvatan prostor sa opasnim, dotrajalim spravama i rekvizitima, bez "jame" nužne za uvježbavanje teških elemenata.
Ambiciozni i jasno zacrtanog cilja, počeli smo obnavljati spravu po spravu i tražiti bolji prostor i uvjete.
Počeci su bili izuzetno teški, gotovo revolucionarni. Trebalo je predstaviti se splitskoj sportskoj sredini, steći povjerenje, opravdati stvaranje novog, drugog splitskog gimnastičkog kluba,  raditi i ostvarivati rezultate.
Upravo zahvaljujući rezultatima koji smo počeli ostvarivati , Marjan je ubrzo činio sam vrh ženske sportske gimnastike u Hrvatskoj .
Događali su se pomalo sponzori, ušli smo u sustav sufinanciranja grada sa svim programima što nam je otvorilo vrata ka napretku.
Od osnutka kluba ostvareni su zapaženi rezultati na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Svojim vježbanjem isticala  Kristina Čulić u seniorskoj konkurenciji, koja je osvojila državno prvenstvo 2000. i 2001. god. u višeboju i pojedinačno na spravama, a nastupala je  i za nacionalnu vrstu. Uz nju je rasla i stasala te postizala odlične rezultate Tina Erceg koja je bila kadetska i juniorska reprezentativka i osvajačica prvih mjesta na domaćim prvenstvima i međunarodnim turnirima od 1999.- 2003.godine.
Tinin i klupski veliki uspjeh bio je ostvaren na Europskom juniorskom prvenstvu 2002. god. u Patrasu (GRE) kada je ušla u finale višeboja i osvojila visoko 12. mjesto.
Te 2002. god. proglašena je i za gimnastičarku Hrvatske.
2003. god. nastupala je kao najmlađa gimnastičarka na svjetskom seniorskom prvenstvu u Anaheimu (USA) gdje je zauzela zlatnu sredinu, ali se ponovo istakla , ovog puta novim elementom kojeg je izvela na gredi, a koji je ušao u knjigu gimnastičkih elemenata Svjetske gimnastičke Federacije i kojeg do danas nitko nije izveo. Element je izrađen u radionici Marjana , osmislila ga je trenerica Magda Milošević Ilić i danas nosi najvišu F težinu.
Tina do danas nosi titulu najbolje hrvatske gimnastičarke, a 2004.godine proglašena je i najperspektivnijom sportašicom Dalmacije . Te iste godine na EP u Amsterdamu Tina je u višeboju 15. gimnastičarka europe. Njena karijera napredovala je iz godine u godinu i 2005. na MI u Almeriji (ESP) ostvarila je tri finala, zauzela vrlo dobra 6.mjesta, a u višeboju sakupila najveći broj bodova dotada 35.025.  

Slijedila su brojna natjecanja SK u kojima je Tina redovito postizala finala, a na brojnima i najviša odličja. Bila uvijek  rangirana u samom vrhu svjetske rang ljestvice. Sudjelovala je na europskim i svjetskim prvenstvima i postizala izvrsne rezultate.
2008. godine Tina Erceg je prvi put izborila odlazak i sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Pekingu gdje je osvojila 14. mjesto na preskoku. Nakon četri godine, uspjeh je ponovljen i klub opet ima olimpijku. Tina Erceg nastupila je na svojoj drugoj Olimpijadi u Londonu, 2012. godine, gdje je opet ponovila 14.mjesto u preskoku.
Tina Erceg , uz glavnu trenericu, Magdu svakako je prvo ime našeg kluba.
Treba istaknuti i brojna druga imena koja su prošla kroz naš klub i penjala se na pobjednička postolja : Dina Žuvela, Lana Juričko, Anči Borozan, Tea Stipica, Klara Carev, Tina Vujević, Meira Dujmov, Ana Kovač, Gorjana Grbić, Ana Kutleša, Sibila Klapan, Ivanka Ljubić i Antonija Šimundža u ženskoj konkurenciji,  dok je kod muškaraca Ivica Bago osvajao prva mjesta na prvenstvu Hrvatske, bio član nacionalne vrste i osvajao medalje na svjetskim kupovima. Ivica Bago bio je sjajan parteraš koji je kasnije u životu ostvario uspješnu plesnu karijeru.
Novije vrijeme nosi nova imena : niz uspjeha nastavlja se u 2006. i 2007.god.. Iako smo s muškom populacijom počeli raditi tek 2003.god. naši kadeti osvajaju ekipni Kup RH u „C“ , a na pobjedničko postolje penje se Duje Madir (1.mj.) i Mateo Mijić (2.mj.) 
Ekipno naše cure u „B“ i „C“ programu osvajaju prva mjesta, a od pojedinki su to Ana Ðerek, Tea Lalić, Ana Lozina i Klara Carev .
„A“ program bilježi djevojke : Marina Baković, Andrea Praničević, Dina Madir, Ružica Buzov, Tina Vujević,Vedrana Veić. Kod muškaraca nove nade su: Duje Madir, Duje Ðerek, Ivan Lozina, Mateo Mijić, Lovre Jukić.
Prepoznatljive u svom radu, spremne na revijalne gimnastičke nastupe, pozivaju nas na brojne manifestacije u gradu i šire kao što su:  Blankini skakački mitinzi, dječji festival u Šibeniku, plesno prvenstvo RH, Igre mladih, otvaranje prvenstava u drugim sportskim granama (judo ....). Nastupamo na nizu međunarodnih turnira s mlađim generacijama i to u Klagenfurtu, Banskoj Bistrici, Ljubljani, Brnu, Veroni, Novom Sadu ,Milanu, Luxemburgu, Atwerpenu.
Također, poznate su naše božićne revije "Gimnastički Božić u Splitu" u kojima sudjeluju svi članovi kluba - od najmlađih do gostiju, vrhunskih gimnastičara i gimnastičarki. 
Uvijek se događa smjena generacija, neki gimnastičari i gimnastičarke prestaju bavljenjem gimnastikom, neki odlaze u druge sportove, no uvijek iznova dolaze i stvaraju se novi talenti : Matešan, Anđelković, Burica, Boban, Sušak, Kvasina i dr.
Tina Erceg dobiva svoje simpatizere iz Nizozemske (Janseen i Vogd), koji postaju trajni prijatelji kluba, a posjećuju nas i s nama treniraju i drugi gosti iz Europe (Danska, Španjolska, Nizozemska,Švedska i dr.)
Od osnutka klub bilježi velike stvari . U godini kada smo slavili desetogodišnjicu kluba dosegli smo vrhunac odlaskom Tine na Olimpijske igre.  Ostvarili smo svoj san . Uspjeli smo dobiti veći prostor za rad , dvoranu koju smo improvizirali za gimnastiku, kupili smo parter i počeli smo "lakše disati".
I dalje nastavljamo sa osvajanjem niza najviših državnih odličja, u svim kategorijama i programima.Bilježili smo ukupno osvojenih šest ekipnih prvih mjesta i od nas 38 sudionika državnih natjecanja , čak 36 je osvajalo prva mjesta i trofeje.
Posebno smo ponosni na školu gimnastike, koja daje vidljive rezultate, a za očekivati je i da će iz nje izaći još brojni šampioni i šampionke. Interes djece za upis u gimnastiku je vrlo velik što nas posebno veseli, znajući da je ona bazični sport i izuzetno snažan zdravstveno socijalni čimbenik društva.
Osim gimnastičke škole, na znatan interes naišao je novi klupski program "Roditelj i dijete" namijenjen djeci najmlađe dobi, već od dvije godine života. U tom programu važan sudionik je roditelj koji zajedno s djetetom odrađuje trening, druži se, provodi vrijeme, podupire i hrabri svoje dijete za savladavanje prepreka, pomaže mu razvijati svijest o tjelovježbi.
Ovaj program vrlo brzo iznjedri ranu selekciju talenata za gimnastički sport, a djeca ga izvrsno prihvaćaju i vrlo uspješno se socijaliziraju, stiču sampouzdanje i sigurnost.
Također, zanimljiv je i vrlo koristan program bazične gimnastike GYMFIT namijenjen starijoj djeci koja se više ne mogu aktivno uključiti u bavljenje sportskom gimnastikom kao i za sportaše iz ostalih sportova kojima je nužna gimnastička priprema.
Posebnu pažnju posvećujemo i djeci s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju kojima kroz gimnastiku omogućujemo lakše savladavanje njihovih životnih problema.
U klubu se stalno radi na stručnom osposobljavanju kadrova, svi treneri su stručno osposobljeni za rad s djecom te su se dokazali u gimnastičkom svijetu : Magda Milošević Ilić, Miroslav Končarević,Sunčica Delaš Kalinski, Tina Erceg, Mirko Ðerek, Ivo Borozan, Helena Ivančević,Ivana Kvasina.
Uz trenere , imamo i grupu sutkinja i sudaca ženske i muške sportske gimnastike koje stalno usavršavamo i educiramo: Željana Bečić, Željkica Kragić,Sunčica Delaš Kalinski, Ilijana Zekić,  Tina Erceg,Ružica Buzov, Ivana Kvasina, Ivo Borozan, Mirko Ðerek i Dražen Pavić.
Do danas je kroz klub prošlo više od 800 dječaka i djevojčica. U ovom trenutku klub broji 198 članova od kojih je 38 aktivnih natjecatelja i natjecateljica.
U ovom olimpijskom ciklusu ističemo Miu Ivančević, Veroniku Znaor, Marinu Božanić, Dinu Madir, Anu Ðerek, Karmen Koljanin , Duju Madira i naravno, Tinu Erceg. Vjerujemo da će netko od njih na put u Rio de Janeiro 2016.godine, što bi bio treći odlazak na Olimpijske igre.
I tako ta grupa entuzijasta Marjana ostvarila je tek dio svog sna , začarana nepresušnom vizijom i dalje stvara uvijek neke nove klince, uživajući ih na kraju njihovog gimnastičkog puta gledati kako odlaze u život ispunjeni Marjanovim duhom zajedništva, snage , samopouzdanja i vječne želje da budu najbolji, da budu uvijek ispred svog vremena.


Izdvojeni značajniji rezultati kluba:
-Tina Erceg OI Peking 2008.; OI London 2012. (oba puta 14.mjesto preskok);
-Ana Ðerek EP jun Bruselles 2012. 4.mjesto preskok
-Ana Ðerek 1.EI Baku 2015. 5.mjesto preskok
 
Gimnastički klub Marjan - Split, Hrvatska (CRO)

GK Marjan  gkmarjan@gmail.com
ured: Križine 38, 21000 Split tel: 021/460.137
mob: 091/200.33.18
091/202.33.62
dvorana:
ŠC "Bazeni Poljud"
Mediteranskih igara 2
21000 Split 
OIB: 73830293157
  
IBAN:
HR 38 2330 0031 1001 1103 6
Model: 00
Poziv na broj: mjesec i godina uplate