Povijest

Gimnastički Klub “MARJAN” osnovan je 28.10.1998. god. u Splitu.
Grupa entuzijasta okupljenih oko lidera gimnastičke ideje trenerice Magde Milošević Ilić odlučila je osnovati klub kojem će začetak biti ideja izlaska hrvatske gimnastike na europsku i svjetsku scenu.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su – pored inicijatora M. Milošević Ilić – Deni Borozan, Ivo Borozan, Slobodan Dragičević, Anita Tintor, Anđa Erceg, Ivo Ferić, Sunčica Delaš, Joško Dujmov i Marijana Ivandić . Predsjednicom kluba postaje Deni Borozan, a prva tajnica kluba je Anđa Erceg.
S radom smo započeli u maloj dvorani ŠC Bazeni Poljud u kojoj smo vježbali na dotrajalim spravama od Mediteranskih igara 1979. godine. Bio je to potpuno neprikladan prostor s puno opasnih i dotrajalih sprava i rekvizita, bez “gimnastičke jame” potrebne i važne za uvježbavanje teških elemenata.
Ambiciozni i jasno zacrtanog cilja, počeli smo obnavljati spravu po spravu i tražiti bolji prostor i uvjete.
Počeci su bili izuzetno teški, gotovo revolucionarni. Trebalo je predstaviti se splitskoj sportskoj sredini, steći povjerenje, opravdati stvaranje novog splitskog gimnastičkog kluba, raditi i ostvarivati rezultate.
Upravo zahvaljujući rezultatima, Marjan se ubrzo popeo na sam vrh ljestvice ženske sportske gimnastike u Hrvatskoj .
Događali su se pomalo sponzori, donatori, ušli smo u sustav financiranja grada Splita i sve to nam je pomoglo u razvoju i otvorilo vrata k napretku.
Od osnutka kluba ostvareni su zapaženi rezultati na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Svojim vježbanjem isticala se Kristina Čulić u seniorskoj konkurenciji, koja je osvojila državno prvenstvo 2000. i 2001. god. u višeboju i pojedinačno na spravama, a nastupala je i za nacionalnu vrstu. Uz nju je rasla i stasala te postizala odlične rezultate Tina Erceg koja je bila kadetska i juniorska reprezentativka i osvajačica prvih mjesta na domaćim prvenstvima i međunarodnim turnirima od 1999.- 2003.godine – nesumnjivo najveće ime u povijesti kluba.
Tinin prvi veliki uspjeh bio je ostvaren na Europskom juniorskom prvenstvu 2002. god. u Patrasu (GRE) kada je ušla u finale višeboja i osvojila visoko 12. mjesto.
Te 2002. god. proglašena je i za najbolju gimnastičarku Hrvatske.
2003. god. nastupala je kao najmlađa gimnastičarka na svjetskom seniorskom prvenstvu u Anaheimu (USA) gdje je zauzela zlatnu sredinu, ali se ovog puta istaknula novim elementom kojeg je izvela na gredi, a koji je ušao u knjigu gimnastičkih elemenata Svjetske gimnastičke Federacije. Element je izrađen u oskudnoj radionici Marjana , osmislila ga je trenerica Magda Milošević Ilić, nosi najvišu F težinu i do danas ga nitko nije uspio izvesti.
Tina je 2004.godine proglašena najperspektivnijom sportašicom Dalmacije . Te iste godine na EP u Amsterdamu osvojila je 15. mjesto je u višeboju.  Njena karijera napredovala je iz godine u godinu; 2005. na MI u Almeriji (ESP) ostvarila je tri finala. Slijedila su brojna natjecanja SK u kojima je Tina redovito postizala finala, a na mnogima osvajala i najviša odličja. Bila je uvijek rangirana u samom vrhu svjetske rang ljestvice, sudjelovala na europskim i svjetskim prvenstvima i postizala izvrsne rezultate.
2008. godine Tina Erceg je prvi put izborila odlazak i sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Pekingu gdje je osvojila 14. mjesto na preskoku. Nakon četiri godine, uspjeh je ponovljen i klub opet ima olimpijku. Tina Erceg nastupila je na svojoj drugoj Olimpijadi u Londonu, 2012. godine, gdje je ponovila 14.mjesto u preskoku.
Osim Tine Erceg koja je predvodila žensku gimnastiku u klubu, kod muškaraca posebno se istaknuo i gimnastičar Ivica Bago koji je osvajao prva mjesta na prvenstvu Hrvatske, bio član nacionalne vrste i osvajao medalje na svjetskim kupovima. Ivica Bago bio je sjajan parteraš koji je kasnije u životu ostvario uspješnu plesnu karijeru.

U klubu se njeguju podjednako ženska i muška gimnastika kroz generacije. Od osnutka, 1998. godine Marjan se nikada nije vratio sa nacionalnog prvenstva bez brojnih najsjajnijih odličja, jednako sa Kupa Hrvatske i brojnih drugih natjecanja.  Nastupamo na nizu međunarodnih turnira i s mlađim uzrastima i to u Klagenfurtu, Banskoj Bistrici, Ljubljani, Brnu, Veroni, Novom Sadu, Milanu, Luxemburgu, Atwerpenu.

Osim natjecateljskih aktivnosti, prepoznatljivi smo u svom humanitarnom radu, uvijek spremni i na revijalne gimnastičke nastupe. Nebrojeno puta su nas pozivali na manifestacije u gradu i šire kao što su: Blankini skakački mitinzi, dječji festival u Šibeniku, plesno prvenstvo RH, Igre mladih, otvaranje prvenstava u drugim sportskim oblastima. Također, poznate su naše božićne revije “Gimnastički Božić u Splitu” u kojima sudjeluju svi članovi kluba – od najmlađih do gostiju, vrhunskih gimnastičara i gimnastičarki.

“Marjan” ima i svoju priču, Gimnastičku priču Zlatnu vilu autorice Deni Borozan. To je autobiografska priča za djecu u kojoj glavne likove predstavljaju djevojčica Tee (Tina Erceg), majka Aai ( Tinina majka Anđa Erceg), trenerica Mai ( trenerica Magda Milošević Ilić) i trener Mee (trener Miroslav Končarević). Priča je prevedena i na engleski jezik, u prijevodu Anči Borozan i Caroline Larson pa je dostupna cijelom svijetu s ciljem popularizacije gimnastičkog sporta.

Klub ima svoje fanove iz Nizozemske (Janseen i Vogd), koji postaju trajni prijatelji kluba, a posjećuju nas i s nama treniraju i drugi gosti iz Europe (Danska, Španjolska, Nizozemska,Švicarska,Slovačka,Češka,Švedska i dr.)
2018. godina je godina u kojoj obilježavamo 20 godina uspješnog djelovanja. Ni jednog trenutka nismo zastali, uvijek smo išli naprijed, razvijali se i napredovali iako i dalje u lošim uvjetima, u improviziranim prostorima.

2008. smo slavili desetogodišnjicu kluba i s tinom Erceg ostvarili Olimpijske igre. Ostvarili smo svoj san. Tada smo se izborili za veći prostor, kupili parter i počeli “lakše disati”.

2012. drugi put smo Tinu Erceg poslali na Olimpijske igre, ovog puta u London.

2016. treći put klub ima olimpijku, novu nadu hrvatske gimnastike Anu Đerek koja sudjeluje na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Ana Đerek je novo ime kluba, splitske i hrvatske gimnastike. Karijeru je započela izvanrednim rezultatom sa juniorskog  EP iz Bruxellesa gdje je osvojila 4. mjesto na preskoku. Neprekidno državna prvakinja, sjajna eksplozivna vježbačica, nasljednica Tine Erceg i predvodnica nove generacije gimnastičarki Marjana. Do danas broji nekoliko najsjajnijih odličja sa svjetskih kupova i stalni plasman među prvih pet na svjetskoj rang ljestvici.

Posebno smo ponosni na školu gimnastike, koja je uvijek davala vidljive rezultate, a za očekivati je da će iz nje izaći još brojni šampioni i šampionke. Interes djece za upis u naš klub je vrlo velik što nas posebno veseli, znajući da je ona bazični sport i izuzetno snažan zdravstveno socijalni čimbenik društva.
Osim gimnastičke škole, na znatan interes naišao je novi klupski program “Roditelj i dijete” namijenjen djeci najmlađe dobi, već od druge godine života. U tom programu važan sudionik je roditelj koji zajedno s djetetom odrađuje trening, druži se, provodi vrijeme, podupire i hrabri svoje dijete za savladavanje prepreka, pomaže mu razvijati svijest o tjelovježbi.
Ovaj program vrlo brzo iznjedri ranu selekciju talenata za gimnastički sport, djeca ga izvrsno prihvaćaju, vrlo uspješno se socijaliziraju, stiču samopouzdanje i sigurnost.
U klubu se stalno radi na edukaciji i usavršavanju kadrova, svi treneri su stručno osposobljeni za rad s djecom te su se dokazali u gimnastičkom svijetu : Magda Milošević Ilić, Miroslav Končarević, Tina Erceg, Mirko Ðerek, Ivo Borozan, Helena Ivančević.
Uz trenere, značajan je sudački kadar a klub vodi stručni specijalist sportskog menadžmenta.
Do danas je kroz klub prošlo tisuće djevojčica i dječaka, 20 tak kineziologa koje smo obučili za rad u gimnastičkom sportu i koji su u svojim sredinama izvan Splita osnovali klubove i razvili gimnastiku. U ovom trenutku klub broji preko 230 članova od kojih je 38 aktivnih natjecatelja i natjecateljica.

Uvijek se događa smjena generacija, gimnastičari i gimnastičarke završavaju svoje karijere, neki se odlučuju za druge sportove, no uvijek iznova dolaze i stvaraju se novi talenti. S ponosom ističemo da smo svaki taj talent izbrusili, naučili ga disciplini, odgovornosti i nakon karijere uputili u život. Bez straha da li će se snaći. S punom vjerom da smo u njih usadili istinske ljudske i sportske vrijednosti.

I tako ta grupa entuzijasta Marjana koja je ostvarila tek dio svog sna , vođena nepresušnom vizijom, povezana velikim prijateljstvom,  i dalje stvara uvijek neke nove klince…

Na kraju svakog gimnastičkog puta ostajemo sjetni ali i sretni uživajući ih gledati kako u život odlaze ispunjeni Marjanovim duhom i snagom, u vječnoj želji da budu najbolji, da budu uvijek ispred svog vremena.